Voor de draad ermee!


Eigenlijk zou je wel een artikel willen schrijven. Eigenlijk moet je ook actief zijn op Twitter. Toch kom je niet verder dan “eigenlijk”. Gelukkig is er een compromis waarmee je als twijfelende tobber geen modderfiguur slaat.

Schrijven kost tijd en moeite, zeker als je het goed wil doen. Hetzelfde geldt overigens voor lezen. Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren leest niet goed genoeg om te kunnen functioneren in de maatschappij. Dat komt (waarschijnlijk) door de oppervlakkige manier van digitaal communiceren. 

Nu kun je tegen de stroom inroeien en een doorwrocht essay uit je pen wringen voor een krimpend publiek. Je kunt óók accepteren dat de meeste mensen nu eenmaal oppervlakkig communiceren en met beduidend minder inspannning een Twitterdraadje componeren. Omarm je innerlijke opportunist!

Voortborduren

Een draadje is niet meer dan een serie van op elkaar voortbordurende tweets. Ooit was het best nog een gedoe om zo’n reeks te maken, maar inmiddels is de user experience van Twitter erop ingericht.

Tijdens de eerste golven van de coronapandemie -wat wisten we nou helemaal van exponentiële groei en het R-getal?- maakten de draadjes van Marino van Zelst en Bert Slagter hen tot semi-bekende Nederlanders.

Inmiddels zijn we weer een crisis rijker en bieden draadjes inzichten die je niet snel terugziet in de oudere media. Hoe is Poetin aan de macht gekomenWaarom is het Russische leger zo zwak? Waarom is Oekraïne niet de graanschuur van de wereld?

Hoe? 

Als je een tweet begint, kun je een tweet toevoegen met het icoontje “➕”. Als je dat een paar keer doet, ontstaat er een draadje. Als je bij je eerste tweet een 🧵toevoegt, vergroot je de herkenbaarheid, en toon je meteen je emojinele intelligentie.

Draadjes. Eigenlijk te simpel voor woorden.

Sluit je eerste tweet af met een TL;DR (too long; didn’t read). Een ultrakorte samenvatting met de portee van je betoog, door “communicatieprofessionals” ook wel aangeduid als kernboodschap.

Belangrijk

Begin iedere tweet met een signaalwoord om de lezer te helpen. Hoe korter, hoe beter. Dus niet: “Dit is belangrijk, omdat…” maar: “Belangrijk:…”

De laatste tweet van een draad kan een conclusie of oproep zijn. Laat de nuance gerust achterwege. Die bewaar je maar voor NRC of Nieuwsuur.

Als je een draadje begint, kan twitter je aanbieden om een nieuwsbrief te beginnen. Hoewel dat natuurlijk een heel goed idee kan zijn, vergt een nieuwsbrief iets meer inspanning dan een draadje, en dat wilden we nou net niet.

Voordelen

Mensen lezen liever tweets dan wetenschappelijke artikelen. Er is zelfs anekdotisch bewijs dat een draadje over een wetenschappelijk artikel beter wordt gelezen dan een blogpost.

Omdat het “maar” Twitter is, hoef je je zinnen niet op te poetsen tot ze glanzen. Afk. en emoji’s (🇺🇦 ipv Oekraïne) zijn algemeen geaccepteerd, net als incidentele spelfout (al zijn de taalnazi’s nooit ver weg op Twitter). Een notenapparaat is ook niet nodig en rectificaties en updates voeg je gewoon toe aan je draad, want -en dan komen we bij de…

…Nadelen!

Er is geen edit-knop. Een tweet kun je hooguit verwijderen, hopende dat Wierd Duk geen screenshot heeft gemaakt.

Daarnaast is Twitter niet alleen een ontmoetingsplek voor mensen die met de beste bedoelingen inzichten uitwisselen. Trollen, complotdenkers en extremisten zullen hun best doen om jouw woorden verkeerd uit te leggen. Vooral als je geen witte, heteroseksuele man bent. Check dus vooral deze survivaltips voor social media!