Lessen van Lucassen


Twitter is brandstof voor praatprogramma’s. Een goed gemikte tweet kan een uitnodiging voor een tv-programma opleveren. Met een iets minder goed gemikte tweet lukt het overigens ook. Dat laatste ondervond hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen in het programma Buitenhof.

Lucassen mocht aanschuiven naar aanleiding van een tweet over PVV-leider Wilders. Die had de Brusselse wijk Molenbeek uitgekozen voor een “islamsafari” – een plan dat overigens was geblokkeerd door de burgemeester van Molenbeek. Lucassen vergeleek Wilders’ de Britse fascist Oswald Mosley, die in 1936 door een joodse wijk in Londen marcheerde.

#Buitenhof
Historicus Geerten Waling had iets meer dan 280 tekens nodig voor zijn repliek. In een column in Elsevier stelde hij dat Lucassen zich als historicus beter kon onthouden van Godwins, zoals (ongepaste) vergelijkingen met het nazisme worden genoemd op internet.

Waar twee uitgesproken wetenschappers het oneens zijn, hoeft een presentator niet veel meer te doen. Dus zaten Waling en Lucassen op 12 november in de studio van Buitenhof:

Hieronder een korte samenvatting, voor wie geen zin heeft om te kijken naar een discussie tussen twee bebrilde historici:

Waling attendeert Lucassen opnieuw op zijn retorisch zwaktebod: vergelijkingen met WOII gaan vaak mank, en ze zijn bovendien gevaarlijk. Want door iemand te vergelijken met een fascist, stelt Waling, breng je misschien wel iemand op moorddadige ideeën. Zo gaat het vaker in discussies: wie zich bezondigt aan een Godwin wordt -in Nederland- vaak van repliek gediend met de Pimwin: een vergelijking met Pim Fortuyn.

Persoonlijk of professioneel?

Uiteindelijk vraagt Paul Witteman of Lucassen had getwitterd als wetenschapper of als “politiek bevlogen meedenker in de samenleving”. Als wetenschapper, zegt Lucassen. Als Witteman vraagt of Lucassen zijn tweet wetenschappelijk verantwoord vindt, geeft de hoogleraar toe dat hij voorzichtiger moet zijn met zijn tweets.<
Na deze halve capitulatie van de hoogleraar, wijst post-doc Waling hem er nog even op dat vergelijkingen met WOII niet zo kies zijn tegenover nabestaanden van de holocaust. Laat staan in een tweet. Dus doe maar niet.

De moraal van dit verhaal?

1. Twitter is een effectief middel om publiciteit te krijgen

2. Zet in je Twitter-profiel of je twittert op persoonlijke, danwel professionele titel.

3. Als je een Godwin maakt, wees dan voorbereid op een Pimwin.

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit stuk is bedoeld om wetenschappers meer te betrekken in het maatschappelijk debat, ook op Twitter. Want het is mogelijk om met een tweet in Buitenhof te komen, zonder daarvoor excuses te maken. Er is geen ‘silver bullet’, maar we kunnen je wel helpen!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *